fredag 30 november 2012

Blommig Fredag Advent.

Nu kom jag ihåg att det var Blommig fredag, minnet är lite si och så... kan kanske bero på  stress. Jag valde att ha en julkaktus (Schlumbergera) på mitt adventsbord. Keramik krukan påminner om pepparkakor på något vis. Jag valde också att ha en vit kaktus. Det kommer bli mycket vitt hos mig i jul känner jag på mig. Det är spännande att följa den lilla pärlknoppen när den så småningom utvecklas till stor blomma.


Temat är lite taggigt kan man tycka men varför inte.
 
Vill ni se andras tolkning så kolla in Bland rosor och bladlöss.

Önskar er en riktigt mysig adventshelg.




torsdag 29 november 2012

Blomsterspråk!

Jag minns att jag kollade in sånt när jag var tonåring, vad blommorna hade för betydelse. Om man ska ge bort blommor så finns det tydligen en symbolisk betydelse som kan vara bra att känna till. Det kan ju bli lite pinsamt annars. Jag har hittat lite blomsterspråksfakta här.



Rosor
Rosor har haft en tydlig symbolisk betydelse ända sedan antiken. Om du köper röda rosor till någon du känner, så är det en symbol för kärlek. Denna kärlek kan både vara ljuv och smärtsam. Detta eftersom rosen på samma gång är vacker och lätt att sticka sig på. På blomsterspråk betyder sju röda rosor ”Jag älskar dig”. En ros symboliserar också jungfru Marias oskuld. Det är en av anledningarna till att den blivit en mycket populär blomma i brudbuketter.
Färgen gul på rosor används vid begravningar, men kan även representera vänskap. Ger du någon en orange ros så betyder det att du är stolt över personen ifråga. Svarta rosor är symbol för en kärlek som aldrig kan bli manifesterade. I regel ses svarta rosor som ett dåligt omen. Väljer du att ge bort blåa rosor så står dessa för hopp om nya möjligheter. Vita rosor, och andra vita blommor generellt, symboliserar att givaren tror på mottagarens renhet.


Tulpaner
Tulpaner symboliserar vårens ankomst. Förr i tiden förekom det att hovdamer använde sig av tulpaner för att dekorera sina urringade klänningar. I detta fall utgjorde tulpanen en symbol för äkta rikedom. Tulpanen kan också betyda evig vänskap. Dessa sköna och stundom sällsynta blommor har under många århundraden varit hett eftertraktade. Idag finns det omkring 100 olika arter av tulpaner. Trädgårdstulpanen kom från det Osmanska riket till västra Europa på 1500-talet.


Ringblomman

Ringblommans symbolik är tätt förknippad med varaktig kärlek. Därför är det på vissa ställen i världen, däribland England, vanligt före kommande med ringblommor i brudbuketter. Ringblommor kunde också odlas och dess tillväxt var en indikation på i vilken utsträckning som kärleken frodades. I Jämtland var det tidigare vanligt att man odlade ringblommor, varpå man torkade och pulveriserade dessa.
Därefter smugglades pulvret ner i den mat och dryck som objektet för åtrå konsumerade. I sydöstra Europa har ringblommor används för att förhindra män att vara otrogna. Om man grävde upp den jord där mannen gått och fann ringblommor i den, så var detta ett tydligt tecken på att mannen sökt sig till andra kvinnor.
Krysantemum

I den kinesiska kulturen intar krysantemum en central ställning. Blomman förekommer både som trädgårdsdekoration och i matlagningen. ”Chu hua” som den heter på kinesiska symboliserar höstens intåg. I regel blommar krysantemum då den sista skörden har bärgats.
Afodill
Afodill, eller Dödslilja som blomman också kallas, såg av de antika grekerna som en symbol för dödsriket. Deras uppfattning var att Hades var täckt med Afodill. Enligt den grekiske filosofen och naturforskaren Teofrastos så var Afodill välsmakande om den stektes.


Vallmo
Vallmo tillhör ett mycket gammalt släkte. Faktum är att vallmo odlades redan hela 5 000 år f.Kr i Mesopotamien. Vallmo intar en central plats i den grekiska mytologin, där den förknippades med fruktbarhets- och skördegudinnan Demeter. Om det växte mycket vallmoblommor på ett fält så var detta ett tecken på att skörden skulle bli stor.


Blommor som symboliserar en uppmaning
Ett stort antal blommor symboliserar också en tydlig uppmaning från givaren till mottagen. Ger du bort en förgätmigej så ber du ”Var min för alltid”, ger du bort lavendel är budskapet ” Glöm mig aldrig”. Väljer du hyacint betyder det ” Tro på dig själv”, viol ” Du är oåtkomlig” och lilja ” Du är den vackraste jag vet”.



 

onsdag 28 november 2012

Vitt, rosa och rött i betong med en smula ångest..

Så här fick det bli en betongkruka fylld med hyacinter och renlav. En vit stjärna med röda prickar och en gyllene ren på pinne för halva priset. Jag köpte en annorlunda julstjärna också med dubbla vridna högblad som gör att den får ett mer roslikt utseende. (Euphorbia pulcherrima. winter ros)

 Ja det slank ner en rosa minivariant också i varukorgen. Nu blev den rysligt svårplacerad men jag kommer väl på något.  Så långt kom jag... men inte har jag orkat hämta in stakarna eller satt upp vare sig gardiner eller belysningar, det är något med min höft som gör såååå himla ont. Ursäkta min klagan! Men det tär på humöret orken och lusten.
 
Jo just det det blev en blå också, hyacint alltså. Jag är ju sällan ute i stora världen så dagens upplevelse i julruschen känns faktiskt riktigt jobbig. Jisses vad vi förväntas konsumera och handla. Nej hu, nu sätter jag mig ner och funderar sedan klickar jag hem det jag måste och maten handlar jag i vår lilla lokala butik. Jag kommer troligen inte att åka in till stan före mellandagsrean. Jag förstår nu den unge mannen jag träffade vid blommhyllan i går, som undrade lite försynt om jag hade julångest. Det måste ha synats.
 

tisdag 27 november 2012

Ljungfärgad huvudsak.

Jag kan inte sticka så bra,  jag kan klart sticka men det tar lååång tid och jag tycker inte att det är så roligt heller. Men jag gillar stickat och på önskelistan stog en stickad mössa med flätor. Här har ni mig med min nya mössa och mörka höstringar under ögonen, det bjuder jag på.

En god vän till mig älskar att sticka och när vi träffades sist så berättade jag om min önskan och hon erbjöd sig att sticka en till mig.  Så snällt av henne tycker jag Vilken färg undrade hon, och jag svarade ljungfärgad. Snacka om att träffa mitt i prick. I dag fick jag min nya mössa och jag är såååå nöjd. Nu ska jag inte behöva frysa om skallen i alla fall.
Visst är den väldigt likt ljung?
 
 

måndag 26 november 2012

Lite naturligt och onaturligt på slagbordet.

Mina egenodlade prydnadspumpor dom ruttnade bort i blötan men en god vän gav mig en liten rackare som jag har på slagbordet i hallen. Jag har inte startat mitt adventspyntande ännu, är lite gammeldags och vill gärna vänta tills det är dax enligt almenackan. Men en ljusslinga är ju aldrig fel.

Källa

Gårdagens inlägg om julklappstips verkade inte vara en hit och det var dessutom svårt att infoga en add your link på bloggen. Jag lägger ner det projektet helt enkelt. Julklappstips får man kanske nog av på reklamen i tv eller allt det som kommer i brevlådan. Det var ett tappert försök i alla fall.


 
Jag plockade lite gräs i helgen och stoppade ner i den loppade bruna glasflaskan. Det får pryda bordet denna vecka, men sen så blir det andra dekorationer minsann. 
 
 

söndag 25 november 2012

Julklappstips!

 Här kommer fem tips på vad man kan ge till en som gillar trädgård.
Alla bilder från här. 
 

1: Kruktillverkare, gör egna krukor av tidningspapper.
 Krukborste
2: Krukborste.
 Emaljskylt
3: Fina skyltar till kryddodlingen.

 Rosa vattenkanna 1,5 liter
4: Vattenkanna i en fin färg som gillas av mottagaren.

 Rosa redskapsset (spade+grep)
5: Redskap i matchande färg.

Nu utmanar jag er,  hitta 5 tips på julklappar som passar för ett specifikt intresse.
Gör ett inlägg och så sparar vi alla i en länk "julklappstips".

Det är bara ett krux jag vet inte riktigt hur det ska gå till. Men det finns kanske någon som kan hjälpa mig. Ni vana bloggare och trixare. Vad säger ni? Vore det inte lite kul att ha massor med tips på ett och samma ställe?



 








lördag 24 november 2012

Stämning och lite Kul!



Källa.
Vad fint pyntat tycker jag, det passar utmärkt i november.
Den här ljusstaken under gillar jag också skarpt.
 
Nu kommer det lite kul också kolla här. Jag blir i alla fall glad.

 

fredag 23 november 2012

Senaste nytt från Anticimex!

 En glad nyhet!
Det var inte hussvamp och det känns jättebra,  fast nu blir det inget nytt växthus. Ja inte så där akut i alla fall. Jag älskar ju mitt lilla krypin och även om det är litet så fyller det sin funktion. Ångrar bara att jag eldade upp massor med prylar som fanns där inne. Nu får jag ha kvar min druva, min kaprifol och den fina halvt i halvt spaljen.
 Jaha- ja, det var sagan om svampen och växthuset, slutet gott allting gott.

torsdag 22 november 2012

Fin vinst!

 
Jag vann det här fina hjärtat tänk vilken tur jag hade. Jag är väldigt snål mot mig själv när det gäller att köpa sånt här till mig , jag ger hellre bort i present. Men nu har jag ett eget..... bara jag nu inte får för mig att ge bort det i julklapp.
Ha en bra torsdag!



onsdag 21 november 2012

Nyutsprungen amaryllis.



   I natt så slog den ut, inte undra på att jag vaknade flera gånger. 
Vacker som en dröm tycker jag i alla fall. Min första för i år. Få se hur många amaryllisar det blir innan året är slut.
 

tisdag 20 november 2012

Ljuva hyacintplaceringar.

Hyacinter är ju bara så fina och doftar jättegott. Nu är den ju inte alls bra för allergiker men ändå.... Jag brukar ha några hemma i alla fall trots att vi har allergier i familjen. De brukar inte reagera på just hyacint. Jag tänkte visa några olika arrangemang som jag hittat på nätet och gillar skarpt. Den här, där man planterat i fina koppar. Pyntat med fjädrar och grön mossa. Lite påskvarning kanske men fint ändå till jul.


Här gillar jag naturens prägling, hjärtan av näver och krukorna i samma stuk. Tillsammans med den knubbiga ljusstaken i silver och det isiga blå så är det väldigt vackert.

Lite mera natur och den fina grenen med småfåglar på. Rosa hyacinter till det. Nice!

Sedan denna min favorit, i glas med pärlor och liten prisma i hjärtat till det hjärtan på tråd och renlav. Gullig och väldigt romantiskt,  jag anar att hyacinterna är ljuvligt vita. Hur brukar ni ha era hyacinter?
Klicka på bilderna för källan.