måndag 29 april 2013

Utslagen och upp-plockat.

Nu så har den slagit ut och visst håller den vad den lovat Lemon slicen. En härlig vårdag med milda fast kraftiga vindar sveper in över Uppland. Att det betyder ännu en omgång med grankottar på gräsmattan gör inte så mycket. I dag fick tonåringen ett ryck och plockade upp dom i korgen. Det var snällt gjort.
Går ju superbra att elda med dom i öppna spisen. Fast jag undrar hur många kottar det finns egentligen?

Sen har vi ju en stor gran till, och dom kottarna såg han nog inte, eller ville kanske inte se dom. Jag ska väl ha lite och pyssla med jag med. Ha en trevlig kväll!
 




söndag 28 april 2013

Plockepinn!

 

 
I bland så undrar jag faktiskt om jag inte är knäpp på riktigt. Jag menar att ingen normal människa plockar väl bort en massa pinnar från ett ställe och lägger på ett annat eller?

Här ligger dom nu i alla fall pinnarna som egentligen är granstörar. Det har varit en gärdesgård och ska bli en igen, fast på ett annat ställe, nämligen här hos oss. Det hela började med att jag skulle gå ner till svägerskan med en bukett vitsippor. Hon berättade att hon skulle ta ner sin gärdesgård på baksidan så då frågade jag om jag fick ta den om jag gjorde jobbet. Visst sa hon, så då satte jag genast igång. Hämtade maken( han var konstigt nog inte ett dugg svårövertalad) och så började vi demontera gärdesgården, bit för bit. Lastade alla störar på en kärra och så körde vi hem alltsammans. Det hör till saken att det var min bror som gjort den där gärdesgården från början, och till hans minne så återvinner vi den faktiskt, maken och jag. Det är nu tre år sedan han gick bort. Han älskade föresten vitsippor.

Barkborrarna har gjort fina gångar i granen. Vackra mönster!


 
Så är ser det ut nu..

 Så här kommer det bli med gärdesgården, komposterna och brädhögarna ska få flytta någon annan stans.
 
Ja så kan det faktiskt gå när man bara ska ge bort en liten bukett med vitsippor.




lördag 27 april 2013

Action överallt!

 

Nu går det fort som bara den. Det blommar lite här och var och man rusar runt som en vettvilling bland allt det underbara. 

Inne på fönsterbrädan så formligen exploderar det på pelargonfronten. En av mina fina stjärnpelargoner i ljuvt rosa.
 
Sen är det alldeles snart dags för den första lilla blomman på småpetunian "lemonslice".
 
 
 I dag ar jag skolat om lite petunior och det är så mysigt att stå där ute i värmen och smålyssna på radion samtidigt som man rytmiskt stoppar ner de små plantorna i ny och fin jord. Önskar dem lycka till med en skvätt vatten och en liten sked chrysan. Har ni bråda dagar, eller tar ni det lite piano ? 




torsdag 25 april 2013

Ny vy!


Snö och isras förstörde vårt räcke vid ytterdörren, så idag när jag kom hem så fanns det inte kvar. Vi vet inte om vi ska sätta dit något nytt eller bara låta det vara som det är.

Man kan knappt tro att det ska bli grönt och frodigt i rabatterna. Men det kommer det att bli! Så här såg det ut i augusti 2011
 


Jag börjar tycka att björkstammarna i bakkanten på hygget är riktigt fina och ser ni att vi flyttat soluret en bit ut till en annan stubbe. Vid de höga stubbarna med fågelholkar ska vi plantera antingen humle eller  kaprifol.  Kanske en klematis. Jag tror det kan bli fint med några gröna stolpar där ute.
 
Här är stubben förra juni. Nu kommer det att bli nya vyer att vila ögonen på.


tisdag 23 april 2013

Rapport från växtuset!

I helgen putsade jag alla fönster i växthuset och jisses vilken skillnad det blev. Nu ser man ju både in och ut. Det händer saker där inne kan jag berätta. Det är knopp i chiliplantan, knopp i småpetunian "lemon slice" och det ploppar upp i alla små askar och byttor som jag sått i.

Minns ni att jag skulle testa vattenmelon? De har tittat upp nu, ur jorden i krukan.

Här är en närbild på vinplantan, usch och hjälp, jag tror den har dött. Kanske, kanske det är liv i dessa knoppar vi får se.

Får lite djungelfeeling när jag ser tomatplantan mot vassmattan. Det är inte klokt vad detta lilla växthus gör mig lycklig. En liten stund där ute får mig att le och koppla av hur stressig och jobbig dagen än har varit. Alla som tycker om att odla borde ha rätt till ett växthus. Just nu finns det ett ganska så billigt på K -Rauta
 
Köp ett vet ja!




måndag 22 april 2013

Snyggt i trädgårdsland och kryddodlingar.



Här kommer lite roliga tips på hur man enkelt kan göra egna och personliga skyltar till sina odlingar.
27 DIY Garden Markers
27 DIY Garden Markers
 
 
Exakt hur man gör var och en hittar man här.
Min favorit är nog den med folie, vilken är din?






lördag 20 april 2013

Nya kunskaper.

I dag ska vi ge oss på våra äppelträd vi har två träd  som är relativt nya. Ett är tre år och ett är fyra år. Maken har klippt lite men nu vill jag lära mig hur man gör på riktigt. Alltså fram med lite böcker och läsa på. Samt en sekatör!


Ja men då så.. då är det väl bara att sätta fart.
 
 

Hjälp! Nu är det bara att hoppas att jag gjort rätt. Har gjort lite annat också, sånt som jag redan kan.
 
Krattat och åter krattat, det är jag en riktig hejare på. Många högar blir det....

Grävt runt buskar och träd.

Rafsat och krafsat i rabatterna, potatislandet och i jordgubbstornet.

Klippt ner gamla stänglar vid Lill huset. Ja, och vet ni..  jag är såååå skönt trött i hela kroppen. Yippie nu är det äntligen vår. I morgon ska jag fortsätta.




fredag 19 april 2013

Vårkänsla!

Ja visst, lite vårkänsla har man haft länge, men inte riktigt rott i land. Näe inte alls på riktigt, Kylan har definitivt satt stopp.
Gång på gång har man tvingats acceptera att ännu är det inte dags. Våren är ju ljusets återkomst enligt mig och på samma gång snöns förintelse. Istiden ska vara förbi. Och nu äntligen så är den här på riktigt, det känner jag på mig. Solen har äntrat scenen så att säga.

Vissa frön har såtts, vissa inte. Spelar ingen roll! Jag bryr mig inte bara det blir varmt och skönt.
 

Primulor från forna dagar i kruka blommar extremt tidigt. Ser nästan konstigt ut.


Men kära vänner, kannorna är redo för sin period. Mer vårkänslor  på Bland rosor och bladlöss.


torsdag 18 april 2013

Nu händer det saker..


Helt plötsligt så bara är dom där, krokusarna. Dom blommar lite här och var och i olika färger. Somliga är stora och Lila!

 En del är strimmiga och gula!
 
Andra kan vara vaniljgul/vita och mer kommer,  jag har sett det minsann.
Källa
 
Här kommer även lite rolig fakta som jag hämtat hem från Wikipedia:  Bra att lära sig lite när man ändå är i farten. Så himla knäpp är jag...
 
Division
Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision
Gömfröväxter
Angiospermae
Klass
Enhjärtbladiga växter
Monocotyledonae
Ordning
Sparrisordningen
Asparagales
Familj
Irisväxter
Iridaceae
Släkte


Krokussläktet
Crocus


Kul Va?