måndag 30 september 2013

Trädgårdstavlor.

Galleri Ryttarängen


 

Konstverken står på rad därute i trädgården, jag har bara inte tittat ordenligt på sista tiden. Har inte haft lust men nu har jag äntligen varit på vernissage. Först ut är sommardahlior en  höstdag Glada färger på enkla blommor som jag lite oturligt nog planterade bakom de stora gula tagetesen Alaska. Dom kom lite i skymundan fast dom syns lite ändå.
 
Sedan har vi Linnés tagetes som minglar med kärleksörten, underbara färger. En fantastisk blomma, ja bägge två. Hmmm den får heta Linnés flirt.
 

Den här väljer jag att kalla  Skåne kort och gott. Ser ni skånelängan och murgrönan som klänger där på gården? Inte det? Nej det är kanske bara i min fantasi... Jag ser till och med gäss och svarta trätofflor, en knotig pil allé och en stork.
 
 

Birdie nam, nam!
Så coola färgkombinationer i rostrött, gult, brunt, grönt och svart. Ni fattar inte hur många solrosor vi har här. Jag tror att det är hundratals. Verkligen soligt och roligt.
 
 
Den vilda!
Tänk att det växer så otroligt, det täcker hela gaveln och en stor bit av taket.  Japp det var en liten konstutställning från Villa Ryttarängens trädgårdsgalleri. Jag är så glad att jag får  uppleva detta varje dag, om jag vill.




söndag 29 september 2013

Lockande gul rabatt.


 Nu kommer det ett litet inlägg, det var längesedan nu. Här är en rabatt som jag såg i Göteborg. Den fångade min uppmärksamhet och jag tror det var mest dom gula rudbeckiorna till vänster som jag lockades av. För visst är det väl det? Rudbeckior alltså. Jag gillar det rostiga färgerna i framkant och det fina gräsen samt kloten. Nu hann jag inte analysera allt för noga, vi passerade bara snabbt men två bilder tog jag som jag ska spara i inspirationsmappen. Lite väl suddiga tyvärr.
Jag tar det som ett gott tecken, ett tecken på att trädgårdsintresset inte helt dött ut, att jag fortfarande skulle kunna skapa lite om jag lägger manken till. Jag till och med längtar lite nu igen efter att få vara kreativ där ute.
Utanför flygplatsen växte dessa. Vad är det för något? Jag tycker det påminner om någon sorts rhododendron men är inte ett dugg säker.
 
Fina tycker jag, gillar både bladen och blommorna. Så ni som vet vad det är för växter på bilderna får gärna dela det med mig. Nu ska jag ut och skörda lite tomater.
Hade gött!


lördag 14 september 2013

Månadens favorit- September

Mitt val av månadens favoritväxt blir Kärleksörten  (Hylotelephium telephium) Jag tycker om färgen som ju alla redan vet, men ändå. Jag gillar att den blommar nu och att den är så fin tillsammans med höstens egna färger. Jag blir glad av den på något vis.
 
 
Jag gillar namnet också, "Kärleksört"kan det bli mer romantiskt?
 
Den är tålig och trivs utmärkt även sådana har torra somrar. passar bra som snittblomma och eternell. Enkel att föröka genom att dela.
 
Flera månadsfavoriter finns  hos Anna Vattenkanna.



måndag 9 september 2013

Starkt!

Min chili planta "Hot orange" har fått komma ut lite i helgen. Den fick nämligen få följa med mig  på skördefest. Agerade prydnad liksom på mitt bord. Jag sålde lite marmelad, tomater, morötter och så makens nya bok. Vädret var ju bara så strålande, det kunde inte bli bättre. Fast torrt, oj vad torrt det är.
Jag är ju ingen chilimänniska jag, men visst kan det vara gott med lite i marinader och grytor. Men den här har en alldeles underbar färg tycker jag. Skördefesten var det ja.. Vi har ju en liten kulturförening i byn som ordnar en del jippon. Öppen trädgård gick genom den och jag är med och ordnar lite där.

 Vi hade bl. annat en tävling om största pumpan. Här radas pumporna upp för bedömning och mätning.

Solrosor till pynt gör i alla fall mig glad. En strålande dag med solsken i överflöd.. Phuuu var tvungen att uppsöka skugga stup i ett.
 
Platsen vi höll till på är en hembygdsgård, en riktig liten Oas i byn. Så tillsammans med hembygdsföreningen och studieförbundet Vuxenskolan så blev det ett väldigt lyckat jippo.

Närproducerat och kravodlat, så bra!
 

Vårt bord på slutet mycket blev sålt ändå...
 
Fågelskrämmor eller är det blomstöd?
 

 
Jag ställde upp i en tävling, naturens egen humor och fick andra pris för min tokiga morot.
 
Ful va?