onsdag 30 juli 2014

Som det blommar..


Jag tittar till blommorna innan värsta hettan slår till. Fotar dem och sen får jag kika på dem inne vid datorn. Vi turas om att vattna med slang och kanna för glatta livet. Mycket har vissnat bort och torkat i år. Jag orkar inte med och det får faktiskt vara så. Det kommer nya år och nya blommor. 
 
Är glad åt våra fula vattentunnor som ändå fylldes på i regnet häromdagen 8 mm. är ju inte så mycket men i tunnorna blev det fullt. Änglatrumpeten blommar och doftar ljuvligt.
 
Pelargonerna trivs och det pluppar upp små petuniaplantor lite här och var. Busfrön! Vilken sommar och vilken värme.
 
Släpar runt stolarna till skuggan och klunkar i mig vatten och är rysligt glad att det är semester.
 
 

tisdag 29 juli 2014

Färgsprakande zinnior och humlans favorit.



Jag satte ner en massa zinnior i lådan som står utanför Friggeboden. Där hade jag egentligen tänkt att jag bara skulle odla sallad och lite örter för att ha nära till hands. Nu blev det inte så. Jag ångrar mig inte för åh så fina dom är. Dom vill ha mycket vatten och gödning och stå i sol.
 
 Dom är rätt så läckra om man tittar närmre på dem. Den här gula kransen i mitten på den röda är ju jättefin.
Alla möjliga färger i en stor klump.
 
Sedan blommar ju kungsmyntan eller oreganon för fullt nu och humlorna formligen älskar den. Inte en bild utan insekter på.
 
Jag orkar titta lite på dem medans jag vattnar, annars är det nästan bäst inomhus. Termometern visar 30 grader idag med. Jag som skulle hinna så mycket på semestern, det går bara inte att fixa och dona i hettan. Jag väntar ett tag med målning, rensning, klippning av häckar m.m. tills det svalnat.
 
 Det luktar pizzakrydda vid poolen och kanske jag skulle skörda lite så man har i vinter. Om jag orkar...Vi får se.

onsdag 23 juli 2014

Vinnarna av fröer.



 
Hej i sommarvärmen. Jag glömde ju nästan bort er som röstat på petuniorna eftersom jag är ute på campingsemester. Dom som röstat och vunnit är: 
 
 
Grattis!
Era frön från den svarta petunian kommer lite senare i höst som ni kanske förstår. Jag ska ta reda på vad den heter när jag kommer hem så ni vet vilken sort det är.
 

lördag 19 juli 2014

Purpurvinda och vaniljgul krasse.

 
Nu äntligen har det börjat blomma i spaljén som vi gjorde av kycklingnät. Purpurvindans blomma ser 
självlysande ut och är verkligen snygg tycker jag. Frön som jag fått av en bloggvän. ( Tack! )
 
Ipomoea purpurea

 Inte så stora fel på krassens blomma heller, men jag föredrar nog den orangea sorten.
 
 Tropaeolum majus (Lobbianum-Gr)( Milkmaid )
 Men det går åt lite vatten i hettan där mot väggen. Inte bara där utan man får minsann ösa på med kannan överallt.Det är så skönt med varma sommardagar så jag klagar inte alls, bara konstaterar fakta liksom. 
 

 
 I dag är det sista dagen man kan rösta på petuniorna och få frön från sin favorit. Högst upp i vänstra hörnet i sidfältet. Här kan man se dem och lämna en kommentar om man vill vara med och vinna.

onsdag 16 juli 2014

Meloner och pumpor på G

Förra året så testade jag att odla vattenmelon.
 
Innerst inne så trodde jag inte det skulle gå om jag ska vara ärlig. Men det funkade faktiskt även om skörden bara blev 1 st. vattenmelon . Den var super god. Så god att jag betsämde mig för att skippa gurkorna i växthuset och ägna mig åt melonodling i stället. I år har jag lagt ner lite mer energi, gödning, vatten och kärlek. Penslat som en liten målare i blommorna eller pollinerat som det heter.  Det ser riktigt bra ut. Flera små minimeloner som är på tillväxt.
 
 I växthuset växer det även Mango-melon och utanför i tunnan har jag svanhalspumpa och squash. Vilken växtkraft!
 
 Vassmattan mot "järsgårn" sitter där som hönsskydd egentligen. ( grannens underbara, fina och mysiga höns smet in där innan) Fast nu kanske den bidrar till ett lite varmare klimat, vad vet jag.
 
 
Gillar mötet mellan enen och den ringlande pumpan. Jaha då är det väl bäst att bege sig ut med vattenkannan, för törstiga är dom.
 


tisdag 15 juli 2014

Prydnad - konst i trädgården.

Inte behövs väl det när det finns så mycket fina växter? Johoo det tycker jag i alla fall. Små saker som gör ens trädgård lite egen och personlig. Mysig!

Alla får ju ha som dom vill så är det ju. Jag väljer att ha lite saker som jag tycker om här och var som en tupp i trä tex.  Trollsländor tycker jag om så när den här fina i betong dök upp i en handelsträdgård så fick den följa med hem.
 
Lite fina stubbar och stenar och sånt som mjukar upp lite. Det gamla tvättfatsstället som jag hittade vid ett ödetorp får stå vid växthuset. Både till nytta och prydnad. 
Målade pinnar som prydnad eller som växtstöd. Roligt pyssel kan jag lova. Detta är ormen i paradiset. Min tanke är att få till en Adam och en Eva så småningom. Ett betongäpple har jag sett så det blir det nog med. Kul med Tema.
Den här kallar jag svartkonst -knutbykurbits
 Mitt fågelbad som jag gjöt i finbetong, det gick tyvärr sönder. Det klarade inte en frostig vinter, men jag använder bitarna som prydnad ändå.
 
 Det lilla fatet höll i alla fall.
 
 I eken har jag hängt min tras-vindfångare.
 
 
Tycker ni om konst och prydnad i trädgården?
 
 
 
 
 
 
 
 
 

söndag 13 juli 2014

Petuniorna.

Godmorgon härliga söndag. Ja idag tycker jag att söndagen är härlig eftersom semestern börjar på måndag. Jag dricker kaffe och myser och tittar på bilderna från i går. Eftersom det var så soligt så blir de inte bra. Jag skyndar ut i dag eftersom det är lite mulet. I dag ska petuniorna få tävla. Va?? Ja jag tänkte att ni kunde få rösta på vilken ni tycker är finast. Om ni vill alltså. Klart man gillar alla så är det ju. Annars hade man ju bara en sort kanske. Fniss! Ok här kommer dom nu på parad.
 
 
Först ut kommer en rosa som jag absolut vet ska vara dubbel,  lila och vit. Så den har jag inget namn på. En buspetunia kanske.
 
Det sitter två amplar i portalen så jag hoppas den andra är likadan. Men sån tur har jag nog inte att två buspetunior skulle av en slump hamna i amplarna. Sedan kommer en annan ampel.
 
Den här har jag fått av mamma som tog frön förra året. Som synes så är det lite rosa i den med. Mystiskt! Tror ni blommorna vet att jag gillar rosa? Jag väljer att tro det. Ha Ha! Livet blir lite roligare då. Vetenskapen kan ju vara lite trälig då och då. Ungefär som grammatik. Ja, ja det var en parantes. Därför så är det inga vetenskapliga namn med men det tar jag reda på sedan om någon vill veta vad man vinner.
 
Sedan den svarta som ju är speciell. Jag hade ju önskat mig en vit vägg där denna kunde hänga och synas lite mer.
 
Jag har ju det inne i uterummet men det blir för varmt där inne tror jag bestämt.
 
Dom blekrosa stora petuniorna i blåa urnorna ser lite väl bleka ut på bild. Men dom ska självklart vara med i omröstningen.
 
Jag har inget namn på dom heller eftersom jag hittade dom på ICA omärkta.
 
 
Sedan sist ut kommer de dubbla vita och lila eller violetta om man så vill.
 
Frösådda och uppvuxna i växthuset. De enda som klarade av en frostnatt, 6 plantor.
 
Då är det bara att rösta på. Alla som röstar och lämnar en kommentar är med i en utlottning. Jag drar tre vinnare som får välja frön från valfri petunia. Dom fröna kommer skickas senare såklart. Uppe i vänstra hörnet lämnar du ditt svar.

söndag 6 juli 2014

Andra sidan och lite fulheter.

Strax bredvid eken så står en fläder. Den är full av blommor och det doftar så där speciellt. En blandning av sött och beskt. Här sluttar tomten ganska så mycket och vi är nästan aldrig här i norra änden. Ursäkta att ni ska behöva se den fula cementblandaren, men där vid gärdesgården så har vi en utgång mot hygget. Jag orkade inte släpa bort den. Om jag klippt bort den så förstår man inte riktigt läget. Bastuns tak skymtar i högra hörnet.
 
Sedan rundar man hörnet på huset och där växer det vallmo, lavendel, fingerborgsblomma och annat smått och gott. Jag undrar vad de gula är för något som hittat hit. Hoppsan en oklippt ros, fult!
 
 Nu är vi på sydvästra sidan och äntligen är poolen insynsskyddad från det hållet. En liten humleholk här också. Maken snickrar holkar i alla möjliga storlekar till allt från fladdermöss till humlor.
 
Silverpäronet i förgrunden och bambun till höger. Till vänster en vidjehortensia och stormhatt.
 
I muren som inte blev i ordning i våras heller, så växer det praktlysing. Dom har tagit över kan man säga. Runt poolen växer det rosor, fingerborgsblommor, stormhatt tagetes och zinnia. Solrosor ska det finnas också om inte hönsen tog alla. Dom var inne och sprätte runt här så plantorna låg spridda lite här och var.
 
Den fördömda stenen ligger kvar, åhhh så ful... jag fattar inte riktigt hur det är möjligt. Fniss! Man vänjer sig vid det mesta. Under fönstret växer det oregano och lite kryddtagetes. Med betoning på lite...Änglatrumpeten ser ut att behöva en större kruka och lite gödning.
 
Brokigt och lite rörigt men det blommar. Ganska så mycket ogräs är det också men ibland så måste man vila sig också. Jag hinner sedan när det blir semester.
 
Inte mycket till blomning i rabatten här. Snart så ska floxen slå ut och klematisen. Hönsen har skuttat runt lite här med så den låga tagetesen som jag satt i framkant och den höga Linné  i bak lyser med sin frånvaro. Ful vattentunna också men bra.. Pelargonerna får dra åt sig uppmärksamheten. Dom är åtminstone fina.
 
Om man vänder sig om så ser man äppelträdet. Det har fått ohyra i år igen. Trist! Sedan jordgubbstornet som skyddas mot skatorna av en fulhet till. Den gröna näthyddan. Här odlar vi lite potatis, persilja och bondbönor.
 
Ja då har vi gått ett varv. Bara att slå sig ner med en kopp kaffe och njuta av sommaren. Jag struntar i allt det fula och fokusera på det som är vackert.