torsdag 12 april 2012

Jordkällare!

Ja,  just det, en jordkällare det skulle jag vilja ha en. Tänk vad bra att kunna förvara sin potatis, sina morötter och sylt, saft m.m. Önskar mig en, fast vet knappt var den skulle kunna passa in. Nåja det ordnar sig nog.
Har det inte blivit någon på alla dessa år så kanske jag klarar mig.

En gång så hyrde vi en stuga i Dalarna och där fanns ett cementrör nedgrävt i backen med ett trälock på. Där förvarades det som skulle hållas kallt för det fanns inget kylskåp där. Undrar om det skulle fungera? 1,20 är väl frostfritt djup?
En stege ner så fixar det sig.
 Eller så får man binda snören och typ hissa upp det man ska ha.
Källa
Den här är fin med alla stenarna och planteringarna
omkring och ovanpå. Min Mormor hon har en "källare " under huset( där brukar källaren ligga i o f sig) men den här är liksom insprängd i stengrunden och fungerar som matkällare. Där förvarar hon sin läsk och öl. Såå gott med den kylda drycken som är just Källarkall.


Det finns ju moderna jordkällare i glasfiberarmerad plast att köpa. det går ju att fixa till den så att det blir fint.


Klicka på bilden så kan du läsa om hur en jordkällare fungerar.
Ha en bra torsdag.


5 kommentarer:

 1. Det var verkligen en stilig jordkällare
  I kolonistugan som är byggd på 50talet har jag ett hål i köksgolvet med en guten liten håla lagom stor att ställa ner ölen i och konstigt nog håller den allt kallt även mitt i sommaren
  ha det så gott
  maggan

  SvaraRadera
 2. Trevliga funderingar du har idag. ja, jag kommer ihåg min mormors källare som också var insprängd i berget. På somrarna när det var 30 grader ute minns jag de fuktdrypande väggarna och kylan som slog emot en där nere. Lycka till med din jordkällaridé!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Aha, det där med cementröret skall jag testa på maken. Men jag får nog vänta ett tag (just nu har han fullt upp och vill nog inte ha mer goda idéer) kram.

  SvaraRadera
 4. Vilken charmig jordkällare med alla stenar!!! Vi har en matkällare i vårt hus men den behöver ses över lite... Har faktiskt inte blivit av att använda den, jag har tänkt safta och sylta men det blir liksom aldrig av, det är ju så mycket annat hela tiden:))))

  Kraaaaaaaaaaam och trevlig helg!!!

  /aka

  SvaraRadera
 5. Så snyggt! Skulle vara väldigt praktisk också!
  Trevlig helg!
  /Cika

  SvaraRadera

Alltid lika roligt att läsa din åsikt. Tack det värmer!