fredag 19 juli 2013

Röda bär blir god gelé.

 
En buske med röda vinbär  (Ribes rubrum) har vi. Den busken fanns här före vår tid, redan då det var sommarstuga här. Lite pyssel som att gallra bort gamla grenar men annars gör vi inte något med den. Den sköter sig själv. Vilken sort det är vet jag inte men skulle tro att det är röda holländska med tanke på sur smak och härdigheten zon 6.
Massor av fina bär blev det i år så jag testar att göra gelé. Hittade ett enkelt recept och så vips så var det klart.
 
Ja, lite möda fick man lägga ner.  Först plocka av dem från busken såklart. Koka bären 10 min, sila av, tillsätt socker och koka en stund till ca.10 min. Skumma! Sen var det klart.
3 liter vinbär
4 dl vatten
ca. 1 kg socker
 
 
Glada färger!
 
 
Jag hällde upp i små glas som jag råkade ha hemma och se så fint den stelnade. Man ska pensla med konjak ovanpå för att de inte ska mögla. På med lite gladpack och en gummisnodd.
 
Ett glas räcker alldeles lagom till en middag. Brukar ni koka gelé? Eller vad gör ni med era vinbär?

 

3 kommentarer:

 1. Så fint det blev i de små glasen. Jag ska också plocka bär och göra gelé idag. Jag brukar också lösfrysa riktigt fina klasar av röda vinbär sen tar jag fram dem i vinter och lägger i vattenkaraffer, det blir både snyggt och gott (ta gärna med några fina blad också) Bären sjunker till botten och följer inte med när man häller upp vattnet. Igår gjorde jag sylt på de sista gubbarna+röda vinbär+krusbär+hallon och chili=väldigt smaskigt tull frukostfilen.
  Ha en fin helg.
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 2. Så söta små burkar! Ser gott ut : ) Alla bär som finns i min trädgård åker ner i saftmajan och kokas till saft. Och något bakverk brukar jag försöka få till. Förra sommaren gjorde jag en rödvinbärs och marängpaj!
  /Cika

  SvaraRadera
 3. Gjorde en magiskt god röda vinbärskaka som jag nog måste söka reda receptet på kommer jag på nu, men är är det ett tag kvar innan jag kan plocka några vinbär.

  SvaraRadera

Alltid lika roligt att läsa din åsikt. Tack det värmer!