torsdag 2 februari 2012

Jord!

Jord,  ja just det.
Vilken påse ska man köpa nu då? Jag har kollat lite på nätet dels för att jag är nyfiken och dels för att veckans ämne på kursen handlar om jord.

PLUS hittade 17 olika sorters jordsäckar efter några timmars letande i trädgårdsbutiker i Uppsala - jordsäckar som i de flesta fall är helt onödiga för konsumenterna, enligt Solveig Sidblad, trädgårdskonsulent på Koloniträdgårdsförbundet.
Ofta är det mest bara surhetsgraden (ph) som skiljer sig mellan sorterna och för det mesta kan man enkelt förbättra den egna jorden med kalk (högre ph) eller mull (surare), eller varför inte kompost från det egna hushållet.

Jag börjar med såjorden.
En jordblandning av finsiktad torv med relativt högt innehåll av sand. Svagt gödslad för att inte bränna rötterna och för att passa till växter med lågt näringsbehov.
Nu har jag köpt en påse på ica GREENWORLD och ska prova den.


Sedan kommer vi till alla andra påsar/ säcker med jord.
Vilken massa sorter det finns och vad ska man välja.
Jag har tittat närmare på Hasselfors sortiment.

Balkong-& växthusjord har tillsatt lera för att hålla fukt och har långtidsverkande gödning.
 Bra för lådor och urnor som torkar ut lätt.

 Planteringsjord är kraftigt gödslad med både natur- och mineralgödsel.

Den till höger Naturgödslad plantjord är en mycket allsidig jord som kan användas till de flesta ändamål i trädgården. Allt från plantuppdragning och odling i krukor till plantering och jordförbättring i trädgården. KRAV- märkt!
 
U-jorden är gödslad med både lång- och korttidsverkande gödsel som gör att växterna får en bra start och klarar att blomma hela säsongen.  Jorden innehåller peatnuggets ( bitar av hårt torkad svarttorv) som ger en lucker struktur på jorden så att rötterna kan väva igenom och utnyttja hela jordvolymen.

Grönsaksjord är en naturgödslad jord med extra tillsats av växtstimulerande ämnen och spårämnen för odling av goda primörer. Den innehåller bara naturliga råvaror och är godkänd för ekologisk odling. Jorden kan användas i odlingsbänkar, växthus, krukor och i trädgårdslandet. KRAV-märkt.

Rosjord rik på mull och innehåller lera och naturgödsel.
Rosjord innehåller också Vialgin som är ett tångbaserat medel som stimulerar mikroorganismerna i jorden. Dessutom innehåller Vialgin mikronäringsämnen som stimulerar tillväxt och påskyndar rotbildning.

Hasselfors hemsida så finns en jordguide, bra tycker jag.
Mina val kommer att bli KRAV-märkta produkter.
Jag kommer att använda hönsgödsel och kompost och andra naturgödsel för att förbättra min jord.

3 kommentarer:

  1. Tack för info. Detta ämne är verkligen intressant... hur många olika sorters jord behövs det eg?

    Kram

    SvaraRadera
  2. Skønt at der i Sverige også findes miljøvenligt købejord. Jeg bruger altid naturgødning og egen kompost, men er i Danmark endnu ikke stødt på naturgødet jord. Jeg må da straks researche på danske producenter. Ellers har jeg endnu en god undskyldning for at køre til Sverige, hvilket jeg meget gerne gør :-).

    Ha´en god dag
    Birgitte

    SvaraRadera
  3. Såg att du hade 2 st bloggar. Så nu är jag medlem på båda! Intressant med jorden! Ha det bra! Kram Therese

    SvaraRadera

Alltid lika roligt att läsa din åsikt. Tack det värmer!