lördag 20 oktober 2012

Klorofyll!.

Varför blir löven gula på hösten?
Det vet väl alla eller? Jag hämtade faktatexten härifrån bara för kul och som en påminnelse. Man är ju lite knäpp och nördig.
Tyckte att texten passade så bra till dagens bilder från min trädgård.  


Ek (Quercus robur)
Därför att ett grönt ämne, klorofyll, bryts ner och försvinner ur löven. De gula och gulröda ämnena som ger löven deras höstfärger finns i löven även på sommaren, men det gröna klorofyllet har en mycket starkare färg så det tar överhanden och ger löven deras gröna färg på sommaren.

Skuggblad, rodgersia


Klorofyllet behövs för fotosyntesen, när växterna så att säga lagar sin mat med hjälp av ljus. Vid fotosyntesen tar växterna upp vatten via rötterna, och koldioxid och ljus via bladen, och skapar kolhydrater (främst glukos, druvsocker) som växten behöver. Dessutom bildas syre som avges till luften och som vi sedan kan andas.
Funkia
När det blir kallt på hösten ställer växterna om sig till sin vintervila, och de flesta lövträd och många buskar tappar sina blad. Innan bladen fälls tar växten vara på så mycket energi som möjligt ur bladen, klorofyllet och en del andra ämnen i bladen bryts ner till ämnen som växten tar upp. Klorofyllet bryts ner ganska snabbt, så den gröna färgen försvinner först och ger plats åt de gula och gulröda ämnena som ger löven höstfärgerna.

Skuggblad, rodgersia

 Ja, där var dagens biologilektion slut.
Ha nu en riktigt mysig lördag.

4 kommentarer:

 1. Ja visst är det både intressant och helt fantastiskt hur det fungerar! Och dessutom vackert :-)

  /Annika

  SvaraRadera
 2. Magiskt och fantastiskt hur vår natur funkar! Ha en underbar lördagskväll! Kram Ester

  SvaraRadera
 3. En riktigt häärlig lektion skulle jag vilja säga!! Och helt underbara bilder!!!

  Kraaaaaaaaaaaaaaaam aka

  SvaraRadera
 4. Alla vet ju att träden blir gula röda men kanske inte så många som kan förklara varför det blir så. Det var tur att du gjorde det, det är alltid bra att få fakta om våra fina växter. Fint är det iallafall. Ha en fortsatt bra helg! Kram

  SvaraRadera

Alltid lika roligt att läsa din åsikt. Tack det värmer!