tisdag 4 december 2012

Bondepraktikan.

URBAN ( 25/5), VILHELMINA ( 26/5), BEDA ( 27/5)  skola sommaren leda heter det, 
Så det så!
”April våt och maj kall fyller bondens lada all”, är ett annat talesätt,  förmodligen från Bondepraktikan. Den var ju forna dagars SMHI och spådde väder i århundraden.
Maj enligt Bondepraktikan – orginalillustration av Carl Larsson
Som ni kanske vet så är Carl Larsson en favorit hos mig och den gamla bondepraktikan har jag hört tala om sedan barnsben. Jag har en utgåva men tycker den är lite svårläst fast rolig.
 
Men vi fortsätter med spådomarna:
om Erik går i ax, ska Olof ( 29/7) ge kaka. Med andra ord, om våren är nådig blir det tidig skörd. Men Erik-dagen ( 18/5) brukade ge en köldknäpp så här norrut. Göken skulle komma så här dags och så många rop som ungmön hörde göken första gången, lika många år skulle hon förbli ogift. Idel tråkigheter, alltså!
 
Men juni, då, sommarmånaden, då kommer väl det vackra vädret? Jo, förallandel, en häftig värmebölja emellanåt, men hur många midsommaraftnar har inte regnat bort? Och den 22:a vänder solen sin bana. ”När solståndet är förbi upphöra träden att växa och då böra häckarna klippas”, skrev Linné på sin tid.
Fram med häck saxen bara...
 
Det svenska namnet på juli är hömånad. Enligt Bondepraktikan ska man denna månad inte dricka starkt; man ska vakta sig för mycken sömn, svettbad, het mat och okyskhet. Så hör sen!
Fruntimmersveckan har dåligt rykte. Den brukar vara rik på nederbörd. Margareta gråter, sägs det. Och inte nog med det. Efter denna sorgesamma vecka blir det än värre: den 27 juli infaller sjusovardagen. Regnar det då, är det klippt sju veckor framöver. Regn, regn idel regn.
 
 
Men allt är inte bedrövligt! Tänk, alla ljusa sommarnätter, syrendoft, iskalla bad i sjön, blåbär och hallon, blomprakt i trädgårdar och på balkonger, semester och samvaro.
Om fågelsång och andra härligheter skriver Heidenstam: Jag håller med...
 
När människorna sova
vid sommarnattens sken
Och tusen röster lova
sin fröjd från gren till gren,
Då purpras lingonriset
av stilla skyars gull;
Då hägrar paradiset än
över jordens mull.

2 kommentarer:

 1. Kul med bondepraktian men att jag gråter det hade jag inte hört tidigare
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 2. Vad det gäller vädret så tror bondepraktikan bruka stämma bättre än SMHI:s prognoser.
  Ha en fin kväll
  Kram Susanne

  SvaraRadera

Alltid lika roligt att läsa din åsikt. Tack det värmer!