onsdag 9 januari 2013

Månadens växt- Januari!

Håll i er och håll er för skratt.. Jag är kanske lite knasig, men jag väljer Gran  (Picea abies). Kallas också Rödgran. Det borde kanske vara decembers växt men nej, jag tycker att januari och gran passar rysligt bra ihop. Vi har en enormt stor gran på tomten och i januari när man mest sitter och kikar ut genom fönstret så ser man den från köket. Jag brukar sitta och titta på hur ekorrarna leker i den och hur småfåglarna söker skydd där. Alltid liv och rörelse i granen. Kottar till tusen blir det som hackspetten, ekorren, och många fler äter av. Vi äter inte men vi brukar elda med dom. En gran får inte kottar för än den är 30-40 år. Sedan är den ju grön också året om och just i januari är det fint med lite grönt mot den vita snön, eller det disiga gråväder som pågår just idag.

Vi har en gran-häck också. En bångstyrig och svår klippt häck som gränsar till grannens mark.

 På norra sidan har vi granar, faktiskt en hel skog men bara några få står på vår tomt där. Jag har lutat den gamla stegen mot en av dem.
Av granen som vi haft inne över julen så klipper jag grenar som jag täcker rosorna med för att skydda mot vårsolen när den kommer så småningom.
Fler favoriter i januari hittar man här hos Anna Vattenkanna.


10 kommentarer:

 1. En värdig favorit! Tänk en sån lycka att ha en sån stor och vacker gran utanför köksfönstret med allehanda djur som susar runt i den.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Härligt! Jag tycker granar är pampiga. Du verkar ju ha plats för den! Härligt grön och generös. :-)

  SvaraRadera
 3. Det var et flott valg! Gran er et fint tre :)

  SvaraRadera
 4. Så fin gran du har! Låter så mysigt med alla små djur som busar runt i granen, det gör ju att det blir liv i trädgården även på vintern./Titti

  SvaraRadera
 5. Oj,nu skickades jag tillbaka till min brandom till min mormors trädgård där fanns en liten grandunge där det bodde just ekorrar,nötväcka,korsnäpp och så de vanlig fåglarna
  jag kunde sitta och titta på nötväckan hur länge som helst där den klättrade upp och ner på trädstammarna
  gran var ett fint val
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 6. Vilken stor gran. Det är bra med träd och växter som är gröna året om.
  Kram Therese

  SvaraRadera
 7. Visst är det härligt med stora träd - fast inte på innertomten för nära huset. Vi har en ovanligt hög (för att vara på Gotland) skog runt oss och den skyddar för all vind och blåst, så ditt val är inte dumt alls!

  SvaraRadera
 8. Tycker det var ett perfekt val i januari och stor och pampig är den.

  Kram

  SvaraRadera
 9. Så härligt med en stor fin gran på tomten! Om det är något jag saknar på vår nya tomt så är det just gamla träd. Fantastiskt att ha små "hyregäster" i form av djur.
  Ha det fint,
  Carina

  SvaraRadera
 10. En vakker og stor garn! Tenk alle fuglene som kan gjemme seg og søke ly der...en flott jauarfavoritt:))

  SvaraRadera

Alltid lika roligt att läsa din åsikt. Tack det värmer!