måndag 21 januari 2013

Odla och se växtkraft med barn!

I dag när vi var ute med barnen på jobbet så tog jag några kvistar, när barnen inte såg (man får inte bryta grenar) Jag satte dem i en glasburk inne i värmen. Sedan pratade vi om vad de trodde skulle hände med grenarna.  Bredvid satte jag några paradisträd-skott i vatten så att de skulle få se utvecklingen av rötter. 

 Spännande att se hur det utvecklas små sugrör liksom...

Vi har tema vatten denna termin. Ska försöka framställa kretslopp i en petflaska så småningom. Där av skotten. Tror att plättar i luften funkar bra också i sammanhanget. Tänk vad roligt jobb jag har, med så mycket att lära ut till nästa generation. Hur ska jag hinna med allt? Snart ska vi så frön , det gör vi varje vår. Det gäller att hitta på roliga frön som gror fort och har enorm växtkraft.

 Låt barnen så sina frön i ett mönster, t.ex. som ett hjärta.

 Det kan vara bra att välja en art som växer snabbt. En 

trevlig blomma som finns i många färger är ringblomman. Junior fröer
Sedan finns det utvalda fröer hos Weibulls. En serie med

 fröer som är lämpliga att odla tillsammans med barn

 Påsarna har roliga motiv och frösorterna är tacksamma

 och lättodlade.

Här


 
kan man läsa en artikel om vad man kan börja med.
Plantera vitlöksklyftor i en kruka med sandig jord så

 kommer det strax upp gröna strån som är goda att ha på

smörgåsen eller i salladen. Du kan göra likadant med

 vanlig gul lök eller rödlök.  Annas trädgård
När jag letar runt efter bra böcker i ämnet för barn så hittar jag inte mycket. Kanske det vore något att skriva om, maken och jag tillsammans. Vi får se....


6 kommentarer:

 1. Visst är det roligt att visa barnen hur det växer? Mina barn har också var sitt paradisträd som de fick av sin mormor. Jag fick ett samtidigt men min planta är nog den vekaste av alla. ;-) Dottern sådde samtidigt en blomsterböna som hon hade i sitt fönster. Den blev riktigt stor innan vi kunde sätta ut den och hon tyckte det var så roligt att den var ända upp till taket. :-)
  Det är kul att lägga vanliga gula torkade ärtor i lite vatten också. Det växer ut de godaste små skotten på bara några dagar. De smakar precis som riktigt små späda sockerärtor direkt ur grönsakslandet en varm sommardag. :-)

  SvaraRadera
 2. ...och smörgåskrasse växer som hejsan...där behöver man ju inte ens ha jord!!! Räcker med fuktigt papper.....
  Förresten, himla läckra foton, mycket bra!
  Ha en skön kväll.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Så himla viktigt att alla barn får uppleva växandets gåta och kraft. Det finns ju många som får vara med om det hemma men långtifrån alla och där gör du och dina kolleger en enastående insats som visar dem på allt detta fantastiska.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Toppenbra att barn får lära sig att uppskatta växtkraften! En viktig lärdom som man bär med sig resten av livet. Och så har man lite kul under tiden, det är ju inte heller så dumt!/Kram Titti

  SvaraRadera
 5. Jaa.skriv en bok!!!Jag hejar på dej.
  Castor odlar älskade mina ungar,den gav odlar glädje i flera år. Sonen hade solros tävling med gannfarbron,o fick han plantor över,sålde han för en kr till mina kunder(har skomakeri hemma på gården)
  kram Helena

  SvaraRadera

Alltid lika roligt att läsa din åsikt. Tack det värmer!