söndag 27 januari 2013

Vetenskapen och ett glas juice.(Muscari armeniacum). Det heter den här pärlhyacinten
(vetenskapligt namn). Jaha tänkte jag varför då ? Jo, den kommer ursprungligen från  Balkan, Armenien, Turkiet och norra Irak. Nu läser jag på lite för det är roligt att få reda på saker tycker jag. Pia den nyfikne, det är jag det! Domän, rike, division, underdivision och klass ja det är ju så systematiken ser ut sen kommer Ordning, familj, släkte och sist art. Den här är en gömfröväxt (underdivision)  den gömmer fröet i en fruktkropp. Klass: enhjärtbladig och tillhör sparrisordningen...Familj: hyacint och släkte pärlhyacint. Jisses vad med fakta va...så här på en söndagsmorgon. Har väl läst om det här innan fast lite upprepning eller uppdatering kanske man säger, är ju inte fel.

Jag har köpt krukan på närbutiken, den står på köksön och den doftar verkligen massor. Om den kommer från Armenien eller Turkiet spelar ingen roll, inte heller om den är ordnad med sparrisen . Jag tycker bara att det är kul att lära mig något varje dag. 

Det här är ett helt vanligt glas med juice,  på latin så heter det sūcus....
Skojar bara lite!7 kommentarer:

 1. Jag har alltid tyckt att det är så konstigt att växterna rangordnas först i familj och sedan under det i släkt. För mig är det liksom tvärtom som är det naturliga. Släkten är större och mer runtomkring än familjen som är de närmsta. Visst är det konstigt????

  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jättekonstigt så tänkte jag med..Spännande ändå, med hur det hänger i hop./ Pia

   Radera
 2. Kunskapens börda är aldrig tung att bära sägs det ju och jag instämmer med dig...gillar oxå att lära mig nya saker vare sig jag har nytta av dem eller inte.
  Ha en fin söndag
  Kram kram

  SvaraRadera
 3. Jag är så dålig på namn! Och att komma ihåg vad jag läst : )
  /Cika

  SvaraRadera
 4. Visst är det kul med mer kunskap! Kram Ester

  SvaraRadera
 5. Hihi, finns alltid mer att lära:) Vacker är den i alla fall, pärlhyacinten.

  kram Victora

  SvaraRadera

Alltid lika roligt att läsa din åsikt. Tack det värmer!