tisdag 23 juli 2013

Stormhatt x3.

 

Stormatten  (Aconitum napellus) börjar att blomma i stormen. Helt ofattbart att de inte går av så som det blåser där ute. Men de står där så tappert och vajar  fint i vinden. Härlig klarblå färg som bryter av fint mot allt det gula som blommar hos mig.

Så vackra de är tycker jag.
   Trivs bäst på halvskuggig plats i mullrik, fuktighetshållande jord. Klipp ner blomstänglarna efter blomning. Mycket bra som snittblomma. Hela växten är giftig. Så står det om växten på Blomsterlandet.se.
Jag har delat mina flera gånger och dom verkar bara tycka det är bra, de växer och frodas i alla fall.
 
Hemma hos sonen växer en nordisk stormhatt  (Aconitum lycoctonum ) eller rättare sagt två ex. Jag är sugen på att gräva upp en och ta hem. Fast det får jag kanske inte.Vi såg massor av dem nu när vi var norröver på visit i Jämtlandsfjällen.
 
Var tvungen att hålla i den för att kunna fota.
 
    
Den här sortens stormhatt växer inte alls utan den hittade jag i dag i en liten butik i Grisslehamn. Bluecornerhouse heter den. Precis vad jag tänkte på i morse, att det skulle vara kul med en sådan bild när jag bloggar om stormhatt. I bland har man tur. Ja egentligen heter den hög cylinderhatt men visst kallas den stormhatt också. I morgon ska värmen komma hit och jag ser verkligen fram emot det ska ni veta, fryser som en tok med raggsockar, fleecetröja och joggingbrallor.


5 kommentarer:

 1. Jo, nog stormar det i dag!Köpte faktiskt en stormhatt i söndags för det saknas här. Men den får stå i kassen till det mojnar ur :)

  SvaraRadera
 2. Samma här! Vi hade styv kuling tidigare. Blåste över 20 sekundmeter ... Burr! Hoppas på värmen i morgon!
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Oj, har ni så kallt? Jag kan skicka upp lite värme för vi har för mycket :-) Stormhatten är verkligen en vacker blomma. De vackraste jag sett växte på en gammal nerlagd fäbodvall i Härjedalen, de var väldigt många och manshöga. Lite i klass med ditt färgglada hygge, skånska flaggan gillar jag.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Samma väder hos oss har det varit..Fina och passande bilder : )
  /Cika

  SvaraRadera
 5. Dessa blommor gillar jag. Hade ett gammalt torp i skogen för en del år sedan med mycket sådant runt.

  SvaraRadera

Alltid lika roligt att läsa din åsikt. Tack det värmer!