lördag 24 augusti 2013

Bra att komma ihåg...

att solrosor är väldigt flotta och lättodlade. Dom sköter sig själv nästan och ger massor av glädje. En bra växt att ha tycker jag. Jag kommer alltid att ha solrosor hos mig. Ni skulle se hygget,  100 tals solrosor växer det där. Väldigt svårt att fota och ge en bra bild över det tyvärr, men sååå fint det är.
 
Den här lilla rackaren en liten violpensé tror jag det är, den växer så det knakar både här och där, sköter sig själv och gör som den vill. En fin tuva på plattgången som jag inte kan rensa bort.
 
 
Den här krusiga fina pensén från i våras har blommat fantastiskt bra hela tiden på trappen till soldäck. Den ska jag verkligen ha igen. Lättskött behöver bara noppas lite och få en liten dos gödning i juli. Ska ta lite frön och testa att så egna. 
Man sår i såjord i januari-början på februari vid ca. 18 graders värme. Fröna är ljusgroende, så täck dem bara ytterst lite med fin sand eller inte alls, bara tryck ner dem så de får jordkontakt. Täck sådden med ett genomskinligt plastlock så att det blir en jämn fuktighet.
När plantorna går att handskas med, planteras de i egna krukor i blomjord och ställs svalt, 12-15 grader och mycket ljust. Extra lysrörbelysning är ett måste för att få fram knubbiga plantor så här tidigt på året.
 

 
 
En liten kruka tomat som jag fick av en kompis, den hade tomater när jag fick den och har fortfarande små som mognar lite lagom så man har hela tiden. Bra! En sådan kan man faktiskt rekommendera.  Min har tuffa tider nu i bygget. Fast den klarar nog det med.
 
 Till sist så var det busk-fuschian som jag köpte på ICA Den har också blommat hela tiden. Den har visserligen inte skött sig själv utan fått tillskott av näring (blåkorn) men är värd att ha om jag får tycka till.
Pelargoner är ju självklara och en eller två hortensia ska jag nog ha nästa år också. Ja det kan vara bra att komma ihåg sånt till vårens planering. Har ni några absoluta måste-ha-blommor eller något nytt som känns bra att ha?1 kommentar:

  1. Håller med dig. Solrosor är underbara! Jag har fastnat för Palettbladen som har varit så snygga hela säsongen, kommer absolut att ha dem nästa år också./ Kram Titti

    SvaraRadera

Alltid lika roligt att läsa din åsikt. Tack det värmer!