onsdag 27 juni 2012

Experthjälp!

 Minns ni att jag ville ha en formklippt boll vid zinkbadkaret? Nej, just det, buxbom skulle det ju inte vara och jag har ju faktiskt läst vad man kan ersätta den med. Men... Idag på handelsträdgården så var det tomt i huvet..(Ett oplanerat besök) Kunde inte komma på vad man ska ha istället så jag frågade så klart experten på stället.
 Men då ska du ha idegran så klart.. Nja jag vill nog inte ha barrväxt sa jag, nehej.. kanske något annat långsamväxande och han visade på syrener och annat som inte alls föll mig i smaken. Till slut så visar denna llex crenata. Den här kanske kan vara något. Jaaa!!! precis en sådan hade jag tänkt. Den tål att klippas hårt den trivs i halvskugga och har små blad och små blommor.
  När jag kom hem så googlade jag direkt för att hitta det svenska namnet och gissa vad som kom upp. Jo ,Anna Vattenkannas blogg och då mindes jag ju att hon gjort ett inlägg om ersättare till buxbomen. Här kan ni läsa om det! Undrar just hur det blev med hennes sticklingar?  Japansk Järnek heter den på svenska. Nu återstår bara det svåraste att klippa till den. Hjälp... jag vet ju inte hur man gör. Provar med att ta in de längsta grenarna först. Sedan så får vi se hur det blir. Fontän blev det också inköpt och bambumattorna är beställda från http://www.horto.se/ jag väntar med spänning på leverans. Gräset i bakgrunden är något som växte längs vägen och jag drog upp lite för att testa.
Billigt och bra eller hur?
Nu börjar det likna något. Återkommer med slutresultatet.

4 kommentarer:

 1. Jag var också inne på de där, som en låg formklippt häck mellan två olika avdelningar i trädgården. De skall vara lättskötta. Det som är bäst är dock att råkar du klippa för långt, så växer det ju ut igen precis som med en för kort frisyr ;) Ilex tar lite tid bara. I övrigt vet jag inte mer än du, för jag är inte ägare till en sådan än.
  Fint blir det i alla fall!

  SvaraRadera
 2. ska lägga järnek på minnet men minnet är bra men kort "suck"
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 3. Jodå, sticklingarna mår bra. Ännu vet jag inte vilken av förökningsätten som är bäst - alltså topp- eller klackstickling. Så fort jag vet gör jag ett inlägg såklart.

  Din planta ser lite spretig ut. Ska du ha den i klotform så fega inte nu inledningsvis. då blir det bara ett glest och halvtråkigt klot... ta rejält m a o och så gör sticklingar av klippet!

  Vilken ilex crenata är det du har? 'Dark Green', 'Glory Gem' eller någon annan sort?

  Kram

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är Glory Gem. Hoppas att det blir bra ska göra som du säger ta i ordentligt och ta sticklingar..

   Radera

Alltid lika roligt att läsa din åsikt. Tack det värmer!