onsdag 1 augusti 2012

Trädgårdsfantaster, sista delen.

Här kommer de två och sista trädgårdarna i min lilla miniserie. Jag valde att ha dessa tillsammans därför att båda har ett företag kopplat till sin trädgård.

   Vi startar hos den ryska kvinnan (Jag kallar henne så..)
Hon driver också en nätbutik. Här säljs Dagliljor, Iris och Hostor.
Här är hennes hemsida! 

 Den delen som jag vanligtvis kallar för trädgård var väldigt speciell. Inga extremt välklippta gräsmattor eller pompösa rabatter. Nej här var det täckodling och försök av alla de slag som pågick. Ekologisk odling med  terra preta som jordförbättring. Ägarinnan är väldigt händig och bl.a. duktig på att timra, en väldigt stor bastu var på gång. Jag menar verkligen väldigt stor, hela byn får nästan plats i den. Hon var också i full färd med en stenmur som hon hoppas bli klar med till visningen. Här odlas flera sorters potatis för att jämföras och dokumenteras. Detta projekt ska avslutas med en potatisfest med "syjuntan" där alla medlemmar också odlar några sorter var. Då blir det potatis till förrätt, varmrätt och efterrätt.
Trevligt tycker jag. Kanske något att ta efter.

Källa: Foto: Irene Nygren
 Vi slog oss ner vid den lilla charmigt rostiga utegruppen för att få flygblad m.m som vi sen ska dela ut till bygdens befolkning. Den gruppen (närmast i bild) skulle gärna få bo hos mig.
Gillar skarpt! Jag tittar inte bara på växter utan väldigt mycket  på annat också som möbler, färger, former, olika sätt att göra uteplatser på och hur rabatterna är upplagda i vilka material osv. Det är nästan det allra roligaste.

Ett väldigt enkelt och spartanskt utekök. Man tager vad man haver liksom..
Många projekt på gång här kan jag lova... Jag undrar nyfiket, men vågar inte fråga ..vad som kokas i den kastrullen??


Nu åker vi vidare till nästa ställe! Här bor en ung familj med många barn och djur, de tar så klart en stor och varm plats . Häst, hund, får, ankor och troligen en katt.  
Jag gillar den här pergolan och färgsättningen på huset, det enorma vildvinet som sakta kryper upp bland spjälorna. Det ger skugga i köket säger kvinnan i huset. Snyggt, säger jag!

En annan fiffig och rolig idé. Flädern som böjts till en vacker
fläderbåge vid grinden.

Ja sen var det ju själva Odlingen! Oj, Oj, Oj .. Långa rader av diverse grönsaker. Jag  har väl aldrig sett på maken. Här fanns paprika, tomat, kronärtskocka, jordärtskocka bondböna, potatis, vitkål , morötter, lök, rödbetor, havtorn och säkert massor till. Ekologiskt lantbruk med växtodling och lammproduktion. Ett företag som satsar och vågar. Det gillar jag!

Jaha ja, då var vi klara med förhansdvisningen av några trädgårdar i mina hemtrakter. Jag tycker att det var så härligt att se dessa fem olika trädgårdar som präglats av ägarna, deras livsstil och intressen. Nu önskar jag samtliga...
 Lycka till den 12:e Augusti!2 kommentarer:

 1. Trädgårdar med sin egen personliga charm. Det spartanska uteköket är underbart, giller det enkla.
  Ha en fin dag
  Kram

  SvaraRadera
 2. Det är verkligen kul med dessa inlägg, roligt att du delar med dig pia!! Spännande att få insyn i hur andra har det, personliga trädgårdar!!!!!

  Kraaaaaaaaaaaaaaam aka

  SvaraRadera

Alltid lika roligt att läsa din åsikt. Tack det värmer!