lördag 4 maj 2013

Häcken full...Ja det kan man ju säga när man har mycket att göra, och det har man på våren tycker jag. Vi bestämde oss för att anlägga en häck på gränsen mot hygget. Det har inte känts så nödvändigt att ha en gräns innan mot skogen. Men nu ville vi ha ett avslut på tomten så vi slipper kratta ihjäl oss. Nu vet vi åtminstone vart vi ska sluta.
 Vi kör med "man tager vad man haver" principen för den passar oss utmärkt. Måbärsbuskar finns det massor av på hygget. Dom är tåliga och går bra att klippa.
Blir täta om man vill det. Måbär (Ribes alpinum)
Bären är ofarliga. Växten liknar röda vinbär. Så här fint kan det bli.

Källa
 
Eftersom det finns många så kan man utgå ifrån att de trivs i den jorden vi har. Vi slipper jordförbättra, fiffigt va?
Ett grindhål ut till stigen som leder till svägerskan och björkskogen.


 Efter grindhålet  fortsätter gärdesgården.

 
Under "bröllopseken" blommar gulsippor och visippor.


Eftersom vi har två hus på tomten så tänkte vi markera vad som hör till vilket hus om ni förstår vad jag menar. Nere vid uthyrningshuset så finns det redan en bit syrenhäck, så vi tänker fortsätta med den fram till stenen nedanför tupprabatten. Det syns kanske inte men det sluttar nerför så det kan bli bra med lite högre buskar/häck där. Kanske inte lika lätt att hitta syrenplantor. Syrener trivs uppenbarligen också här så varför krångla till det.
  
 
Barrotade plantor är det billigaste alternativet. På våren ska de planteras innan tillväxten har kommit igång ordentligt och bör vara i jorden senast i juni. Det är viktigt att plantera barrotade växter direkt efter inköp, alternativt gräva ner de tillfälligt, dock högst en vecka, bakom husknuten. Räkna med 3−4 plantor per meter för de flesta sorter. Fakta hämtad här.
Så alltså, syrener ska ner i dag och som sagt häcken full.
Av vårbruk!
 
2 kommentarer:

  1. Det kommer att bli jättefint! Häckar ger bra inramning och det är ju smart att satsa på växter som man redan vet att de trivs på platsen.
    Kram Carina

    SvaraRadera
  2. Det där det kommer att bli kanonfint...och bra! Perfekt att välja växter man redan vet trivs, det borde man göra lite oftare....hrmmm...

    SvaraRadera

Alltid lika roligt att läsa din åsikt. Tack det värmer!