onsdag 31 juli 2013

Black currant.

eller som det heter på svenska, Svarta vinbär  (Ribes nigrum) Som jag sagt tidigare så har jag en röd vinbärsbuske och en svart. I år är det väldigt mycket bär på bägge. Något borde jag göra med dem. En gång gjorde jag en egen variant på Crème de cassis  söt fransk likör. Det blev bra men tog lite tid.
 
Jag tycker det är gott med svarta vinbär precis så som dom är. Äta direkt från busken är godast. Saft kan man kanske koka men det dricks inte så mycket saft här längre. Proppat med C-vitamin i dom bären och det är bra. Innehåller också vitamin K och B9. Det sägs att det ska vara hälsogivande för dom med gikt också. Sedan innehåller de antioxidanten Antocyaniner som är bra för synen. Rena rama hälsobären med andra ord , man håller sig kurant när man äter dem.
 
I dag var jag på ett trevligt besök hos en klok kvinna som visste vad man kan göra mer med bären. Jag kommer hädanefter att kalla detta för Agnetas rårörda vinbärs sylt. Supergott och super enkelt.
 
Plocka lite svarta vinbär skölj och rensa bort löst fnutt och blad. Mixa med stavmixer och tillsätt socker efter behag. Klart!
 
Sååå gott att ha i fil eller på en skorpa, till glass eller som fyllning i bakverk. Bara att frysa in i små burkar och ta upp i vintermörkret. Kort hållbarhet eftersom den inte innehåller konserveringsmedel.
Såja, nu har jag gjort en sats. Prova ni med vetja...
 
 
 6 kommentarer:

 1. Enkelt och ser gott ut jag har bara vita och rödavinbärsbuskar som vi går och små plockar ifrån
  Iår vill sej inte mina stormhattrar de är bara små och förkrympta likadant med solhattarna så till hösten ska det köpas hem riktig jord och växterna flyttas
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 2. Det där ska jag prova i morron men första ska jag göra sylt på svarta vinbär och persikor....det bli gott. Jag tar alltid hälften socker mot bärmängden, enkelt och lätt.
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 3. Just så gör jag med de flesta bär.Och fryser in i små portioner. Gott, gott mitt i vintern:)

  SvaraRadera
 4. Mums, det låter gott! Måste jag testa. Det är härligt med bär och det är ju så supernyttigt!/ Kram Titti

  SvaraRadera
 5. Svarta vinbär väcker barndomsminnen, vi hade både röda och svarta vinbär och mamma gjorde alltid saft på en blandning av dessa bär. Vi hade ALLTID hemgjord saft, det existerade inte köpesaft...själv tyckte jag inte om att äta svarta bär direkt, de är ju inte så söta som de röda. Röda bär har jag själv i trädgården, och nån gång har jg gjort saft men oftast brukar vi bara äta direkt från busken. Kanske borde göra nåt skojigare av dem...

  SvaraRadera
 6. Ser gott ut, men här går alla åt till vanlig sylt och glass. Jag säger inte nej tack till det.

  SvaraRadera

Alltid lika roligt att läsa din åsikt. Tack det värmer!