torsdag 11 juli 2013

Månadens favorit - Härligt blå.

 

Tremastarblomman (Tradescantia X andersoniana) blommar för fullt hos mig med sin härliga blå färg. Den är en hybrid och finns även i fler färger än blått.

Jag ar läst på lite och den trivs bäst i väldränerad jord men klarar även av sumpig och sur jord.  Jag fick den här av min mamma. Hon gillar den för hennes mormor hade sådana i sin trädgård och det var ju i Skåne. Nu står det på vissa ställen att den är härdig zon I-II  och på andra härdighet C.  En djungel att förstå sig på kan man tycka. Zoner gäller inte för perenner utan mer för träd och buskar.

HÄRDIGHET PERENNER

 • A helt härdig i hela landet.
 • B kan odlas i hela landet i skyddat och väldränerat läge.
 • C kan odlas i stora delar av landet i skyddat och väldränerat läge.
 • D kan bara odlas i de delar av landet som är mest värmegynnade. Har stora krav på dränering och vinterskydd.
Vill man läsa mer om detta så kika in här.

Man bör dela sin tremastarblomma var tredje-fjärde år för att få rik blomning. Gräva upp den och dela med vass kniv och återplantera snabbt som ögat igen. Torra somrar kan man täcka med gräsklipp runt för att behålla fukten och skydda den under vintern genom att täcka med kompost och granris. Jag gjorde inte det så tydligen klarade den av en tuff vinter ändå.

Min är bara ett år och tar inte så stor plats ännu. Jag väljer den som månadens växt därför att den är lite speciell, jag har bara en och för den intensivt blåa färgen. Titta in hos Anna Vattenkanna för fler favorit-månadsväxter.
8 kommentarer:

 1. Den är verkligen fin!

  Något annat intressant med tremastarblomman, åtminstone för oss vetenskapsnördar, är att den muterar väldigt lätt. Om det utsätts för bara små mängder gift så får den genast kromosomavvikelser som lätt ses i mikroskop. Därför har den i stor omfattning använts för att göra toxicitetstest bl.a. för miljöförstörande ämnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande Ann-sofie det visste jag inte. Kram!

   Radera
 2. Åh, ja! Tremastarblomman är verkligen en fin favoritväxt. Jag var precis ute i min trädgård och såg att mina hade börjat blomma med sina små näpna blommor. Intressanta fakta som jag inte visste om denna växt. Visst är det härligt att man får lära sig nya saker varje dag!/ Kram Titti

  SvaraRadera
 3. Vilken vacker färg! Det var verkligen en söt blomma, tror inte att jag har sett den förut.
  Ha en skön helg,
  Carina

  SvaraRadera
 4. Den är en riktig härlig gammaldags perenn. Jag tycker nog att den blå som du visar är den vackraste.

  Kram

  SvaraRadera
 5. Tremastarblomman är så fin
  på min gamla koloni i lerblanda jord stor trivdes den och förökade sej lätt men här i sandjorden dog plantan som jag tog med hit
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 6. Ja, den är så fin. Har själv ett par plantor som jag är väldigt glad för. De blommar nu i vackraste blått. FInt val! Och tack för intressant info om växten.

  Hälsar Eva

  SvaraRadera
 7. Hvilken flott favoritt. Deilig blåfarge. Hsr den i rosa og i hvitt. Skjønner at jeg også MÅ ha en blå en til neste år. En kjær hagevenn er den.

  SvaraRadera

Alltid lika roligt att läsa din åsikt. Tack det värmer!