lördag 16 mars 2013

Månadens växt -Mars

Ja ni, mars är ju inte alls som den brukar här hos mig. Jag har blivit en riktig trädkramare ska ni veta, fast enen (Juniperus communis)  är ju en rysligt stickig buske. Jag kramar den ändå. Allt stort och grönt ska jag älska i fortsättningen. I skuggan av tallen så stod denna En, inte så vacker nu, men den kommer att bli. Jag lovar och svär. Vi ska försöka att stamma upp den lite och låta den få den där karaktäristiska en-formen.


Faktiskt så ger den mig små bär som jag använder i matlagning. Gott till vilt! De mognar först efter tre år. Enris är fint att ha vid juletid och när man röker skinka tex. Sedan har vi ju gin som är smaksatt med enbär.

Gröna och blåa bär på samma gång

Barken är speciell och vacker tycker jag. Lite gråaktig och ofta med alger. Jag väljer därför Enen till  Mars växt. Fler mars-växter här. 
5 kommentarer:

 1. Kul val! Det hade jag inte kommit på, den där stickiga men urhärliga busken som man absolut inte vill vara utan vid juletid. När jag såg din en så blev jag sugen på att stamma upp den, såg lite sådant nere i Rom, ja inte en förstås, men en del andra "buskar" som man inte tänkt på på det viset. Ett tips kanske, fast kanske ändå inte, då blir det ju genast svårare att få tag på bären...
  Trevlig helg och kram.

  SvaraRadera
 2. Enar är fina buskar! De har allt - förutom då att de är så himla sticksiga.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Enar är så fina
  tyvärr håller min stora gamla enebuske på att dö
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 4. Bra val! Stickig men fantastisk, speciellt doften av trät.
  En skön söndag önskar EvaLinnea

  SvaraRadera
 5. Enar är fina och jag gillar verkligen doften!
  Ha det bra,
  Carina

  SvaraRadera

Alltid lika roligt att läsa din åsikt. Tack det värmer!