tisdag 19 mars 2013

Victoria.

Jag fick en fråga från en gammal kompis om hur man planterar en näckros. Jag satt ett tag och funderade lite på djup och planteringskärl. Sedan var jag tvungen att googla lite för att hitta rätt info.  Jag tycker det är kul att folk vill ha näckrosor i sina dammar. Så klart att man vill hjälpa till. Sedan kom jag att tänka på jättenäckrosen Victoria som fått sitt namn efter en viss Drottning Victoria i England under 1800-talet. Då var det super-inne att ha en jättenäckros.  Fast det var svårt att få hem dem från Amazonas, dom ruttnade. Först 1849 kom man på hur man skulle odla och att fröna inte fick torka utan skulle förvaras i vatten.

Jättenäckrosen (V. Cruziana.) Källa: Wikipedia

I Uppsala så rymmer planteringsbaljan i dammen nästan en kubik näringsfull jord och bladen kan bli upp till 2 meter i diameter. Blomman som utslagen kan mäta 40 cm i diameter. Jag tänker genast på sagan om Tummelisa när jag ser dessa gigantiska blad. I sommar ska jag återigen försöka ta mig in till Uppsala och titta på den, sist så stängde de exakt när vi kom dit. Dålig timing! Hur har ni det i era dammar, växer det några näckrosor i dem? Kanske ni har några bra sorter att rekommendera.
3 kommentarer:

 1. dom här jätte näckrosorna är otroliga att se i verkligheten de finns i Palmhuset hos Trädgårdsföreningen i Göteborg där jag har sett dom.
  På kolonin hade jag en vit planta näckros i en nedgrävd stor plastkruka (damm),själva plantan var planterad i en lerkruka fylld med lerjord,varje vinter bottenfrös dammen men näckrosen klarade sej i många år
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Häftigt att de överlevde!

   Radera
 2. Vet du vad? Idag när jag kom hem så var ALLA näckrosor uppgrävda!!! Huvva!!! De var instuvade i presenningar i skjulet! Ojojoj! Jag hoppas innerligt de tar sig när det är dags att få ner dem i dammen igen.....

  SvaraRadera

Alltid lika roligt att läsa din åsikt. Tack det värmer!